jeremy-bishop-EwKXn5CapA4-unsplash

Η γιόγκα είναι πολύ περισσότερο από μια σειρά φυσικών ασκήσεων ή μια μέθοδος απλής χαλάρωσης. Είναι μια αρχαία πρακτική που πηγάζει από την Ινδία και έχει ως στόχο την ενοποίηση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Ο όρος "γιόγκα" προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη "Yuj", που σημαίνει "ένωση" ή "σύνδεση", και αναφέρεται στην ένωση του ατόμου με το απόλυτο, το κοσμικό. Άλλες έννοιες του 'Juj' είναι: εστιάζω τη σκέψη μου, συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου, διαλογίζομαι βαθιά.

Πριν 2.500 χρόνια, ένας συγγραφέας ονόματι Πατάντζαλι, έγραψε τη Goga Sutra, το πρώτο βιβλίο με θέμα τη γιόγκα. Περιέγραψε τη γιόγκα ως chitta-nirohdad, που σημαίνει ότι σταματά την περιπλάνηση του νου και ό,τι ηρεμεί το πνεύμα. Ο ανθρώπινος νους, έχει την τάση να πλανιέται σε σκέψεις στο παρελθόν ή στο μέλλον, ενώ το ανθρώπινο σώμα υπάρχει μόνο την παρούσα στιγμή. Κατά την πρακτική της γιόγκα αρχίζεις με κάτι γνωστό και κινείσαι προς το άγνωστο χρησιμοποιώντας το σώμα και την αναπνοή. Με τις στάσεις συνδυασμένες με την αναπνοή ανοίγεις το σώμα και το νου, έτσι γίνεσαι πιο δεκτικός στην υπέροχη εμπειρία της εσωτερικής ηρεμίας. Με την εντατική πρακτική της γιόγκα, ενθαρρύνεται η επίγνωση του σώματος. Η επιστροφή στο σώμα επαναφέρει και το νου στο παρόν. Και τότε οι έγνοιες παραμερίζονται και δεν υπάρχουν πια 'πρέπει'. Το μόνο που υπάρχει είναι η παρούσα πραγματικότητα. Κάθε φορά που επανέρχεσαι στο παρόν, παραμερίζεις κάποιο φορτίο που κουβαλάς. Είναι πιθανό λίγο αργότερα να το ξαναπιάσεις. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ασκήθηκες στο να το αφήσεις, να χαλαρώσεις την ένταση. Τελικά, θα καταφέρεις να μειώνεις την ένταση όλο και πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Υπ' αυτή την έννοια, η Γιόγκα είναι άσκηση ζωής.

Στη βάση της γιόγκα βρίσκεται η ιδέα ότι υπάρχει μια ενιαία αλήθεια ή ενέργεια που διαπερνά όλα τα πράγματα. Μέσω της πρακτικής της γιόγκα, επιδιώκουμε να ενωθούμε με αυτήν την αλήθεια και να εκφράσουμε το εσωτερικό μας φως. Μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναζήτηση για τον πυρήνα της ύπαρξής μας, την πηγή από την οποία προέρχεται η καλή υγεία, η εσωτερική γαλήνη και η ευημερία.

Η γιόγκα δεν περιορίζεται μόνο σε φυσικές ασκήσεις(asanas), παρόλο που αυτές είναι ένα σημαντικό μέρος της. Περιλαμβάνει επίσης τεχνικές αναπνοής(pranayama), διαλογισμό(dhyana) και βαθιές μεθόδους συγκέντρωσης(dharana). Μέσω αυτών των πρακτικών, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την εσωτερική μας δύναμη, ευαισθησία και εν συναίσθηση. Οι ασκούμενοι επιδιώκουν να επιτύχουν ένα είδος ενότητας ή αλληλεπίδρασης με τον εαυτό τους, τους άλλους και το πανταχού παρών.

Μέσω της γιόγκα, ανακαλύπτουμε τη δύναμη της απόλυτης παρουσίας μέσα μας και γύρω μας. Από την αρχαία αυτή πρακτική  πηγάζει ένας ρυθμός ζωής που μας επιτρέπει να ζούμε με περισσότερη ευαισθησία, αλήθεια και αγάπη. Καθώς ασκούμαστε στη γιόγκα, ανακαλύπτουμε τη δύναμη της συνειδητής παρουσίας και της απεριόριστης ενότητας που υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής και του σύμπαντος.

Yoga

Δείτε περισσότερα

445706405_855173686650693_4084122039284971583_n
Τα νέα

Έκθεση Ζωγραφικής & Κεραμικής Εργαστηρίων Ενηλίκων

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση των έργων των ενηλίκων μαθητών του Πολυχώρου, το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024, στις 8:30 μ.μ..  Τα έργα μας, Ζωγραφική και Κεραμικά, θα εκτεθούν στην κεντρική αίθουσα του

chirag-k-Pg2jm-PMVWs-unsplash
Τα νέα
Yoga

Η σχέση της Γιόγκα με τη Θρησκεία

Η σχέση της γιόγκα με τη θρησκεία αποτελεί ένα συναρπαστικό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, τόσο εκείνους που ασκούν τη γιόγκα όσο και εκείνους που ενδιαφέρονται για τη θρησκεία και την πνευματικότητα. Η γιόγκα, μια

zac-durant-_6HzPU9Hyfg-unsplash
Τα νέα
Yoga

” Γιόγκα: Μια Πρακτική για όλους !!  “

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γιόγκα δεν έχει να κάνει με το φύλο. Δεν υπάρχει κάποια στάση που είναι μόνο για άνδρες ή μόνο για γυναίκες. Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο του, μπορεί να επωφεληθεί από την πρακτική της γιόγκα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες.