image

Μία συνεργασία του Ορίζοντα Γεγονότων με τον Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επειδή ο Ορίζοντας δεν ησυχάζει…και ο Πολυχώρος δεν σταματά…

Φίλτατοι, το σημαντικό project «Έργα – Γης» είναι σε εξέλιξη και θα είμαστε παρόντες 28-29-30 Αυγούστου στα Λαζαρέτα της Σύρου, με κεντρική ιδέα, τη διάδρασή μας με τη γη και τα υλικά της.
Το «Έργα_ΓΗΣ (Land_Art) είναι μια ελεύθερη εικαστική παρέμβαση σε τοπίο παραθαλάσσιας περιοχής στο νησί της Σύρου. Η τοποθεσία έχει επιλεγεί για την αξία της ως αυθεντικής κυκλαδίτικης φυσικής ομορφιάς και για την ποικιλομορφία του εδάφους της ως κυκλαδίτικου τοπίου χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία εφήμερων έργων τα οποία θα δημιουργηθούν ‘επι τόπου’ από 37 καλλιτέχνες που έρχονται στη Σύρο από όλη την Ελλάδα, με σεβασμό στη φύση και το τοπίο της.
Θα δημιουργηθούν έργα που κινούνται στα είδη της τέχνης land art (έργα γής), γλυπτικής, φωτογραφίας, κατασκευές/εγκαταστάσεις – ηχου, video-art, site specific art και performance.

Οι δράσεις θα καταγραφούν με την προοπτική μελλοντικής παρουσίασης σε εκθεσιακούς χώρους και τη δημιουργία ενός εικαστικού χάρτη.
Οι καλλιτέχνες θα κάνουν χρήση μικτών μέσων (όπως φυσικού και τεχνικού φωτισμού, ήχου, βίντεο, φωτογραφίας κτλ) καθώς και των διαθέσιμων φυσικών υλικών που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο.

Ο χώρος είναι ιδιωτικός και προσφέρεται στους καλλιτέχνες κατόπιν πρόσκλησης. Βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίσια (μετά τα Λαζαρέτα) κοντά στις πρώτες κατοικίες, επί του δρόμου.

“Ορίζοντας Γεγονότων” 

“Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου”

Συντονισμός:  Αγγελική Μπρισνόβαλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Το κοινό είναι ευπρόσδεκτο να παρευρεθεί, να παρακολουθεί καθώς και να συμμετέχει στις ανοιχτές δράσεις καθημερινά από: 

Δευτέρα 28/8, ώρα 5 -9 μ.μ.

Τρίτη 29/8, ώρα 11 – 9 μ.μ. & 

Τετάρτη 30/8 ώρα 11 – 9 μ.μ. 

Πληροφορίες: 

6976689670 Τζίμης Ευθυμίου, 6943029102 Αγγελική Μπρισνόβαλη, 6973842046 Ελπίδα Γαδ

www.polichoros-syros.com

37 Συμμετέχοντες Κατασκευαστές Κόσμων για τη Σύρο:

Αγγελική Μπρισνόβαλη (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου), Άννα Μαραγκού, Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Αφροδίτη Καραμανλή, Βασιλική Σοφρά, Βάσω Τερψοπούλου, Γιάννης Μπέσκος, Γιολάντα Ζιάκα, Giorgos Yajam, Γιώργος Μπουζούνης, Γιώργος Χουρχούλης, Δέσποινα Πανταζή, Δημήτρης Αναστασίου, Eileen Botsford Mmc, Ελπίδα Γαδ, Ευάγγελος Βαλιάντζας, Κατερίνα Κασσαβέτη, Κατερίνα Κρεμασιώτη, Κατερίνα Ριμπατσιού, Κίμων Αξαόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Κύρα Αλιγιζάκη, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Λυδία Μαργαρώνη, Μάνια Μαράτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Πάστρα, Μαρία Παλαιολόγου, Μυρτιά Hellner, Niki Grillakis, Rachel Gozian, Σοφία Σιδηροπούλου, Τάσος Μπαμπάσης, Τάτη Δουβανά, Τζίμης Ευθυμίου, Vena Naskrecka.

6 Συμμετέχοντες από άλλους τόπους:
Έλλη Χούσου Μωραΐτη (Ωρωπός), Εριέττη Τσεκούρα (Ερμιόνη), Κωνσταντίνα & Κλειώ Μπολιεράκη (Παλαιόχωρα Κρήτης), Μαρία Κουλοβασιλοπούλου (Ζάκυνθος), Maro Michalakakos (Μυτιλήνη), Σπύρος Κοντούλης (Μύκονος)

Ιστορικός Τέχνης 

Κωνσταντίνος Πρώιμος

Αρχιτέκτονες 

Μαρία Παλαιολόγου, Άννα Μαραγκού, Ειρήνη Χατζηδημητρίου & Δημήτρης Αναστασίου

Η Land Art είναι μια περιοχή αμφισβήτησης στην Ιστορία της Τέχνης, σε απόσταση από την εμπορευματική διαδικασία και ίσως σε ικανή απόσταση από τον εγωισμό του έργου τέχνης και του ίδιου του καλλιτέχνη.
Εδώ το έργο καλείται ν’ ακολουθήσει τη Φύση. Να την αναγνώσει και να διδαχτεί από αυτή, μέχρι να επαλειφθεί από τον χρόνο και να απορροφηθεί με τη φυσική του μετάλλαξη. Μέσα του αναδιαπραγματεύεται η έννοια του χρόνου, αφού η εφήμερη χειρονομία παίρνει χαρακτηριστικά διάρκειας, μέσα από τη συγκινησιακή ένταση του αποτυπώματος που αφήνει αλλά και με τη βοήθεια της τέχνης του αρχείου. Το έργο μπορεί να είναι όχημα κριτικής απέναντι στην καταστροφή του Περιβάλλοντος. Μπορεί ν’ αναδεικνύει τη μνήμη ή τη μυθολογική τελετουργία του τοπίου. Σίγουρα, αναζητά την αρμονία του Σύγχρονου Ανθρώπου με τη φύση του, που έχει διαταραχτεί και σημαίνοντας εικαστικά τον τόπο, συμβάλει στη δημιουργία ενός αλλού Χάρτη, φαντασιακού, κι έτσι ουσιαστικά πραγματικού, όσο η ίδια η πραγμαΓικότητα.

Η δράση είναι αυτοδιαχειριζόμενη από τους καλλιτέχνες.
Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook : https://www.facebook.com/groups/1367929656595423/?fref=ts
και γίνετε μέλος για να ενημερώνεστε για την εξέλιξη του project.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

ΕΡΓΑ:

Δείτε περισσότερα

33
Εικαστικές Εκθέσεις

”η ζω(γραφικ)ή συνεχίζεται…”

‘’…Η Ζω(γραφική) συνεχίζεται…’’  / Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Η τέχνη σε κάθε της μορφή είναι μία διέξοδος, ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δημιουργικότητας που μας ταξιδεύει…..ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως αυτή της πανδημίας. Η παρούσα έκθεση

image
Εικαστικές Εκθέσεις

“crossing the line / (ξε)περνώντας τα όρια”

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Σε μια εποχή με το καλλιτεχνικό δυναμικό να έχει την τάση να συσωρεύεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έντεκα καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα τους στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου και μοιράζονται με

image
Εικαστικές Εκθέσεις

“Αόρατα νησιά”

Ποιά είναι τα Αόρατα νησιά; Αθέατες όψεις του πραγματικού, αθέατες όψεις των άλλων, των εαυτών μας και αθέατες όψεις του χρόνου που άλλοτε σκεπάζει και άλλοτε αποκαλύπτει η πάχνη του! Έργα ζωγραφικής, video, εγκαταστάσεις, κείμενα αλλά και