image

Με τον Στέλιο Μουράτογλου

Ο κινηματογράφος είναι μια μορφή δημιουργικής έκφρασης.
Όλοι όσοι ασχολούνται με αυτόν προσπαθούν να επικοινωνήσουν το προσωπικό τούς όραμα μέσω αυτής της σύνθετης οπτικό-ακουστικής τέχνης και τη χρήση των διαφόρων εκφραστικών της μέσων. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι η ίδια η κινηματογράφηση μιας σκηνοθετημένης
πραγματικότητας, η φωτογραφία στη δημιουργία μιας ταινίας!

” η φωτογραφία είναι αλήθεια. Το σινεμά είναι αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο ”                                                                                                                                Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

Σκοπός του εργαστηρίου κινηματογραφίας

 • Να εισαγάγει τον ενδιαφερόμενο στη γλώσσα του κινηματογράφου μέσα από τη γνωριμία του με το βασικό δομικό του στοιχείο , τη κινηματογράφιση – φωτογραφία.
 • Να αποκτήσει μια πρωταρχική πρακτική εμπειρία γύρω από
  την κινηματογραφία και το μέσο της, την κάμερα, να εξοικειωθεί με την ανατομία της μηχανής λήψης, το σωστό χειρισμό της στις διάφορες φωτιστικές συνθήκες και να
  έρθει σε επαφή με τα εκφραστικά της μέσα και τη σημασία της στο γύρισμα.
 • Ένας τρίτος στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η προσωπική καλλιτεχνική του έκφραση, μέσα από την εκτέλεση δημιουργικών ασκήσεων ( μικρά γυρίσματα ), για την καλύτερη κατανόηση των επιλογών που θα έχει στη δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου, παρακινώντας τον
  έτσι στη δημιουργική και εμπειρική εξερεύνηση των κωδικών της φιλμικής γλώσσας, των τεχνικών της και του τρόπου λειτουργίας της.

Προσδοκία του εργαστηρίου

 • Μετά το εργαστήρι, οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν να βλέπουν με πιο υποψιασμένο μάτι τον κινηματογράφο, γνωρίζοντας κάποια από τα μυστικά της τεχνικής του.
 • Να αποκτήσουν μια εσωτερική κριτική ματιά έχοντας κατανοήσει τη διαδικασία σχηματισμού της κινηματογραφικής εικόνας, να ευαισθητοποιηθούν απέναντί της και να απομυθοποιήσουν την τέχνη ως μακρινό αντικείμενο, ως άπιαστο όνειρο.

Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει 4 συναντήσεις διάρκειας 3 ωρών κατά τις οποίες θα αναπτύσσονται οι θεματικές ενότητες και οι πρακτικές τους.
Επίσης θα περιλαμβάνει και 1 συνάντηση γύρισμα διάρκειας 10 ωρών , κατά τις οποίες θα γίνονται ασκήσεις-γυρίσματα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς  προκαθορισμένους χώρους.

Αναλυτικότερα οι συναντήσεις και οι ενότητές τούς:

1η Συνάντηση διάρκειας 3 ωρών

Θεματική ενότητα : Ανατομία μηχανής λήψης / Εστίαση / Βάθος πεδίου / Κινηματογραφικό κάδρο

2η Συνάντηση διάρκειας 3 ωρών

Θεματική ενότητα : Πλάνα / θέσεις/ κινήσεις / Η αρχή του άξονα / σύνθεση-έμφαση Συνάντηση διάρκειας 3 ωρών

3η Συνάντηση διάρκειας 3 ωρών

Θεματική ενότητα : Αισθητική εικόνας / χρώμα / φωτισμοί

4η Συνάντηση διάρκειας 3 ωρών

Θεματική ενότητα : Σκηνοθεσία / decupage

5η Συνάντηση διάρκειας 10 ωρών

Θεματική ενότητα : Γύρισμα σκηνών

Λίγα λόγια για τον Εισηγητή

Ο Στέλιος Μουράτογλου ασχολείται με την κινηματογραφία από το 2002. Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε τηλεοπτικούς σταθμούς Αλφα, ΕΡΤ. Από το 2006 ασχολείται με τον κινηματογράφο συμμετέχοντας σε παραγωγές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ως οπερατέρ (”Μέρες Βροχής” του Αλεχάντρο Σπηλιωτόπουλου, ”Μαθήματα οδήγησης” του Βασίλη Καλαμάκη, ”Κάπου στο χάρτη” και ” Οί Κλόουν” του Δημήτρη Νάκου,κ.α.) και διευθυντής φωτογραφίας (”Ψύχος” του Γιώργου Πιτσάκη, ”Στο βάθος τού κήπου” του Γιώργου Παπαγαρουφαλή, ”Πηγή ζωής” του Χρήστου Βενετσιάνου, ”Η τηγανιά”προσωπική , ”Ένας άλλος κόσμος”ντοκιμαντέρ κ.α.).  Εργάζεται στη δημιουργία μουσικών βίντεο κλιπ, σε διαφημιστικά σποτ, κινηματογραφήσεις θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών.
Συμμετέχει στο τμήμα παραγωγής για διάφορες ταινίες (”Θετικές ιστορίες” σπονδυλωτή, ”Χώρα προέλευσης” του Σύλα Τζουμέρκα, ”Runaway Day” του Δημήτρη Μπαβέλλα, ”Χήρα στρατηγού” του Δημήτρη Καννελόπουλου, κ.α.) είτε συμετέχει ως συμπαραγωγός/β.διευθυντή παραγωγής (”Ίκαρος” του Γιώργου Φουρτούνη)
Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους ( ”Το όνειρο της Λίνας”, ”Η τηγανιά”).
Τώρα βρίσκεται στο pre-production της νέας του ταινίας ”Απεργία θανάτου”.

Δείτε περισσότερα

Tinos-Retreat-2024-A4-HR
Δράσεις
Retreats

Art & Healing Retreat: Ένα Ταξίδι προς την Ανακάλυψη του Εαυτού!

Το “Ταξίδι Θεραπευτικής Τέχνης” θα λάβει χώρα στο “Under the Linden Tree” στο νησί της Τήνου, από τις 10 Μαΐου έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι επισκέπτες θα φιλοξενηθούν σε άνετες κυκλαδίτικες κατοικίες, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν την ανατολή και τη δύση του ηλίου στην ήρεμη ορεινή περιοχή της Μεσσαριάς.

Decoding and understanding problem
Δράσεις
Εικαστικά
Ενίσχυση
Δημιουργική
Σεμινάρια

Art Therapy – ”Ξετυλίγοντας το κουβάρι του φόβου”

Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Με την Τζέσικα Μαργαρίτη

IMG_20221006_091736
Δράσεις

Σεμινάριο Α/Μ Φωτογραφίας σε Ξύλο

Για 4 συναντήσεις:
16-17/02, 24-25/02, 1-2/03, 8-9/03