Σεμινάριο: Θύμα, Δράστης, Σωτήρας (Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023)

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

11π.μ. – 3μ.μ.

Με την Τζέσικα Μαργαρίτη

Τι είναι το τρίγωνο του δράματος και πως μας επηρεάζει;

Το τρίγωνο του δράματος ή αλλιώς τρίγωνο της αποδυνάμωσης είναι ένα κοινωνικό μοντέλο ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Ουσιαστικά είναι μια έννοια που καθορίζει τους τρεις ρόλους (θύμα, δράστης, σωτήρας) που οι άνθρωποι παίρνουν κατά κανόνα σε καταστάσεις υψηλής σύγκρουσης. Ο Carl Jung τους περιέγραψε ως αρχετυπικούς, καθολικούς ρόλους, στους οποίους μπορούμε όλοι να παρασυρθούμε, όταν δεν έχουμε συνειδητή σχέση μαζί τους. Είναι ένα είδος δυσλειτουργικής επικοινωνίας που επηρεάζει καθημερινά τη σχέση μας με τους άλλους, άλλα και με τον εαυτό μας. Το τρίγωνο αποδυνάμωσης έγινε γνωστό και ως δραματικό τρίγωνο του Karpman. Ο Stephen Karpman, MD αντλεί περιεχόμενο από παραμύθια για να περιγράψει τους ρόλους των χαρακτήρων που κάνουν τις σχέσεις να πηγαίνουν στραβά. 

Σκοπός σεμιναρίου:

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε :

Τα σεμινάρια μας είναι σχεδιασμένα ώστε να μην απαιτούν προηγούμενη γνώση σε κανέναν τομέα και απευθύνονται σε ενήλικες όλων των ηλικιών που έχουν όρεξη να εστιάσουν στον εσωτερικό τους κόσμο.

Τι θα μάθετε σε αυτό το σεμινάριο:

Το σεμινάριο αυτό έρχεται για να δώσει και την θεωρητική γνώση αλλά και τις βιωματικές ασκήσεις που χρειάζεστε για να ανατρέψετε το τρίγωνο αποδυνάμωσης, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της Συστημικής Αναπαράστασης και του Expressive Art Therapy. Έτσι μετά από 4 ώρες εργασίας, θα έχετε πάρει μαζί απαντήσεις και κλειδιά για να το πως να αλλάξετε τους τρόπους που σχετίζεστε σήμερα και πάντα.

Πρόγραμμα:

Περιγραφή σεμιναρίου:

Μέσα από την μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης αλλά και την εκφραστική θεραπεία μέσω τεχνών θα βρούμε νέους τρόπους να είμαστε σε υγιή σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Θα δουλέψουμε με τα τρία αρχέτυπα και θα δούμε πως μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτά. Θα δούμε πως μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους με αρμονία και αγάπη. Μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, ισοτιμίας και ενεργοί στη θεραπευτική διαδικασία θα ενισχύσουμε τη δύναμή και την ενέργεια μας. Συνειδητοποιώντας το τρίγωνο της αποδυνάμωσης, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με συμπόνια, ενσυναίσθηση και βεβαιότητα – αυτό που ονομάστηκε Τρίγωνο του Νικητή. Η δυναμική της ομάδας θα μας βοηθήσει να νιώσουμε ελεύθεροι όταν σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Στοιχεία εργαστηρίου:

Μέσα στη διεργασία του σεμιναρίου θα ανακαλύψουμε πως παγιδευόμαστε στο τρίγωνο της αποδυνάμωσης, εσωτερικά ή εξωτερικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτο μέρος οποιασδήποτε σχέσης. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, οι περισσότεροι από εμάς αντιδρούν κάποιες στιγμές ως θύματα, κάθε φορά που αρνούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας. Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα συναισθήματα θυμού, φόβου, ενοχής ή ανεπάρκειας. Αισθανόμαστε προδομένοι, ή ότι οι άλλοι μας εκμεταλλεύονται. Τότε γινόμαστε εμείς ή κάποιος άλλος ο δράστης και κάπου εκεί εμφανίζεται και ένας σωτήρας που εμπλέκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Αυτά τα τρία αρχέτυπα, σαν ρόλοι που παίρνουμε, κυριαρχούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

Κόστος Σεμιναρίου: 30€

Συντονιστές:

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Τζέσικα Μαργαρίτη

Ψυχοθεραπεύτρια
Experssive arts therapist

Βιογραφικό

Λίγα λόγια για μένα

Είμαι συνθετική ψυχοθεραπεύτρια με Jungian προσανατολισμό. Εξειδικεύομαι στην Κλινική Εκφραστική Θεραπεία μεσώ Τεχνών (Expressive Art Therapy) που συνδυάζει την αναλυτική ψυχολογία του βάθους του Carl Jung με την Gestalt therapy και την ψυχοδυναμική. Έχω εκπαιδευτεί στην προσωποκεντρική και τη βιωματική μέθοδο Focusing,  όπως και στην Συστημική Αναπαράσταση του Bert Hellinger.

Από παιδί είχα μεγάλο πάθος και αγάπη για την ζωγραφική και τις τέχνες. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρούσα τους ανθρώπους, τις συμπεριφορές τους και τα συναισθήματά τους. H ζωή ευτυχώς με οδήγησε σε ηλικία 23 ετών να ξεκινήσω την ατομική μου ψυχοθεραπεία -ένα μαγευτικό ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού, το οποίο συνεχίζεται ακόμα.  Προσπάθησα αρκετές φορές να εισαχθώ στην Σχολή Καλών τεχνών άλλα όπως κατάλαβα αργότερα ο δρόμος μου, μου επιφύλασσε απρόσμενες εκπλήξεις.   Έτσι μετά  από ένα γάμο και ένα παιδί αποφάσισα να ξεκινήσω σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.    Στα χρόνια που ακολούθησαν οι εκπαιδεύσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, μέχρι και σήμερα που έχω διανύσει μια μεγάλη πορεία στον χώρο της ψυχικής υγείας. 

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Το 2008  ίδρυσα το Κέντρο Έντεχνης Δράσης και Θεραπείας  που μέχρι και σήμερα είναι ένας χώρος προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης. Στις υπηρεσίες που προσφέρω είναι η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία δια ζώσης άλλα και εξ αποστάσεως (online). Ασχολούμαι με ατομικές συνεδρίες, ζευγαριού, οικογένειας και επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώ ποικιλία μεθόδων, από την κλασική μορφή ομιλητικής θεραπείας, μέχρι το δημιουργικό παιχνίδι, τις μινιατούρες  και τη μέθοδο Jungian Sandplay.

Διοργανώνω πρωτοποριακά ομαδικά σεμινάρια και κλειστές ομάδες ψυχοθεραπείας. Στις αγαπημένες μου διοργανώσεις είναι οι  Εναλλακτικές διακοπές μέσω τεχνών.
Από την πολυετή εξερεύνηση μου στο χώρο τον Εναλλακτικών Θεραπειών, ξεχώρισα τη Σαμάνικη Διδασκαλία και συνέθεσα  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Shamanic Practitioner Training με πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό International Practitiοners of Holistic Medicine IPHM.

Εκπαιδεύσεις

Μέθοδοι ψυχοθεραπείας

Σεμινάρια ψυχοθεραπείας

Εναλλακτικές Θεραπευτικές εκπαιδεύσεις

Polichoros Syros 2023 © All rights reserved
Polichoros Syros 2023 © All rights reserved